2016. június 16., csütörtök

Megunhatatlan sorozatok: Sebzett szívek

A cikksorozat második részében az ezredforduló egyik kiemelt telenovellájáról, a Sebzett szívekről fog szó esni. Egy hétköznapinak induló, de váratlan fordulatokkal bíró sorozat, amely lehetett volna jóval rövidebb, mint annyi részes volt. Hogy miért? Ez kiderül a cikkből. 

A telenovellát 2001. márciusában mutatta be Magyarországon a TV2. Előző nap a Maria Isabelnek lett vége, és abba a sávba betették a Sebzett szíveket. Eredeti címe: Siempre te amaré (Mindig szeretni foglak) Főszerepben a sokak által ismert Fernando Carillo volt a férfi főhős, míg Laura Floressel, a főhősnővel akkoriban most ismerkedhettek a hazai TV nézők. A telenovella 135 részes. A Castellanos család életét mutatja be. Victoria és Mauricio boldog házasságban élnek, ám a férfi mérhetetlen féltékenysége folyamatos fejfájást okoz Victoriának. Egyik nap a házukba kerül Julio Granados, egy festő, aki beleszeret Mauricio húgába Sabinába. Később arra kéri a lányt, hogy szökjenek el együtt. Ezt Victoria megtudja és utánuk siet a vonatállomásra. Sabina hirtelen meggondolja magát, ám Victoria a vonaton ragad és kétségbeesik mivel attól fél, hogy azt fogják gondolni, hogy neki van viszonya Julioval. Útközben egy villám belecsap a sínekbe és a vonat kisiklik. Julio meghal, Victoria megmenekül, akit aztán egy őrült férfi, Rex talál meg, és fogva tartja a házában. Victoriának később sikerül megszöknie, de mire hazajut a házába csak az anyósát, ursula asszonyt találja, aki szívtelenül elkergeti és közli a menyével, hogy Mauricio és a család halottnak hiszi, és hogy soha nem fogja elárulni a fiának hogy életben maradt. De azt sem árulja el, hogy hol van Mauricio és a gyerekek. Victoria magára marad, ám megmentőjére talál Román Castillo személyében, aki színésznőt farag Victoriából. 10 évvel később Victoria megtudja, hogy hol él egykori családja, ám Mauricionak új felesége van Gilda, aki betegesen szereti férjét. Victoria Amparo Rivasként tér vissza a férfi életébe, eltitkolva azt, hogy kicsoda valójában, ám Gilda még a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megtarthassa Mauriciót aki viszont még mindig csak Victoriát tudja szeretni.
Mint ahogy írtam egy hétköznapi sorozatnak indult, aztán csak a későbbi részek során kezdett beindulni a történet. Felfoghatatlan milyen következményekkel jár az emberi hozzáállás, mennyi minden múlik apró dolgokon, és hogy egy ember a szerelem miatt hogy képes tönkrevágni a saját életét. Mauricio féltékenységével folyton ellökdöste magától Victoriát, amit a nő nehezen viselt el, mégis kitartott a férje mellett, és szült két gyermeket a férjének. Az anyósa, Ursula pedig mindig is gyűlölte a menyét, mivel Victoria sosem hagyta magát befolyásolni. Ursula pedig mindig is olyan feleséget szánt a fiának, akit könnyedén irányíthat, és persze aki szimpatikus neki. Gilda már a kezdetektől ott lebzselt a Castellanos családban. Behízelegte magát és Ursula szeretetét is sikerült elnyernie. És amikor Victoria akarata ellenére belekeveredett egy félreértésbe akkor azt Ursula csúnyán kihasználta és nem gondolt arra mekkora fájdalmat okoz unokáinak, a szeretett fiának. Túlságosan önző volt ahhoz, hogy elismerje Mauricio igaz szerelme Victoria. Sokkal inkább az izgatta, hogy akadt egy komolyabb ellenfél a menye személyében, mint a családja boldogsága. A rossz döntésével boldogtalanná tette a Castellanos család életét. Mindenki felett uralkodott, nem érdekelte azt mekkora boldogtalanságot okoz a másiknak. Gilda pedig a lelke mélyén szintén egy önző, beteges elme, aki tökéletesen alakítja a tökéletes feleséget, de a Mauricioval való 10 éves házassága alatt formálódott meg benne a gonosz. A nő annyi éven át folyamatosan Victoria árnyékában élt, megbetegítette a lelkét, és mint elhanyagolt feleség nem csoda hogy más férfinál keresett vigaszt. Aztán amikor Victoria visszatért Gilda mindenáron el akarta pusztítani riválisát bízva abban, hogy soha többé nem keresztezheti az útját. Nem értettem azt, hogy miért maradt egy olyan férfival, aki sosem tudta nőként tisztelni. Mauricio is hasonlóan önző, mint az anyja, nem érdekelte, hogy Gildának is mennyire fájdalmas a tudat, hogy Mauricio életében Victoria az álmai asszonya. És amikor Victoria veszélyt jelentett Gildának akkor a nő férfinak öltözve próbált az életére törni, aztán pedig már másokat is megölt csak hogy ne lepleződjön le. Szépen lassacskán Gilda elkezdett lejjebb süllyedni. Ennek a nőnek az érzéseit is megértem, mert végülis Mauricio általa akarta elfelejteni Victoriát, ki tíz éve próbált kapcsolatba lépni a családjával. Mintha egy nagy fal választotta volna el őt a szeretteitől.

BORZALMAS KÉTSÉG
Mit tehetünk, ha hirtelen elválasztanak a családunktól vagy a szeretteinktől? Mi történik, ha félreértések áldozatává válunk? Hogy érezhetjük magunkat? Borzalmasan! Victoria traumája aznap kezdődött, amikor az anyósa elkergette az egykori Castellanos házból. Victoria családja úgy folytatta tovább az életét, hogy a nő egy hűtlen, rossz anya, aki egy férfi miatt mindenét hátrahagyta. Ursula asszony pedig mindennel tisztában volt és hagyta szenvedni a családját. Tudta mennyire szenved a fia és az unokái. De Mauricio húga, Sabina is, aki a gyávasága miatt vonható csak felelősségre. Hisz ő akart megszökni Julio Granadossal. Milyen érzés lehet egy feleségnek, aki anya, nő amikor elválasztják a szeretteitől? Victoria 10 éven keresztül próbálta megtalálni a családját, akit az anyósa vett el tőle. Az érzés hogy azt gondolják rólunk, hogy rosszak vagyunk az szörnyű. Én, az újságcikk és az újságom írója tudom milyen az, amikor félreértések áldozatává válunk. Átérzem Victoria fájdalmát. Csak az én helyzetem egészen más volt. A lényeg az, hogy amikor valaki vagy valakik rosszat gondolnak, rólunk akkor próbáljuk tisztázni a dolgokat, viszont ha nem tudjuk, akkor elfog a kétségbeesés. Ezen még a pszichológus sem tud segíteni.


ÚJ FŐSZEREPLŐ
A Sebzett szívek alap konfliktusát majdnem 90 részen keresztül nyújtották. Ez alatt rengeteg mindent történt. Amikor kiderül egy sorozatban a teljes igazság akkor nagyjából mindenki fellélegezhet. Victoria és Mauricio ismét összeházasodtak. Gildát börtönbe csukták bűneiért, de sikerült megszöknie. Ezzel folytatódik Victoria szenvedése. A Mauriciót megformáló Fernando Carillo összezördült a telenovellát gyártó céggel és úgy alakult a sorozat folytatása, hogy Mauriciót megölik és helyére a férfi egykori barátja Luis Miguel érkezik. Én azt gondolom, hogyha egy színésznek komoly gondjai támadnak a sorozat gyártójával, akkor simán csak 100 részt készítenek a telenovellából, utána a színész elmegy. Helyette azonban 135 epizódot készített a Televisa. Luis Miguel karaktere simán lehetett volna még újabb száz részen keresztül, hogy a nézők jobban megszokják. Véleményem szerint megérkezése után 135-nél jóval több részt készíthettek volna és az új szereplőket is sokáig szerepeltetni. Kicsit összecsapottnak tartom a sorozat utolsó részeit. Az jó ötlet volt, hogy Gilda és a maffiózó ki beleszeret, Victoriába összefognak, aztán leég a Castellanos ház. Talán utána lehetett volna olyan változásokat belepakolni a sorozatba, ami a Perlában is megtörtént. A 139. résztől ugyanis új szereplők, új arculat indult a telenovellában. A főcím nem változott sajnos. A Televisa készített 80, 90, 100 részes sorozatokat, de 200 rész feletti telenovellákat is. A Sebzett szívek megérdemelte volna, hogy egy irdatlan hosszúságú telenovellaként kerüljön adásba. Saccolva 200, 210 részesként. Az A que no me dejas 2x 71 részes és összesen 142 epizódot forgattak le. A főszereplők már a sorozat felében meghaltak, helyükre mások kerültek. Miért nem oldották meg a Sebzett szíveknél is ezt?
Érdekes sorozat volt. Mikor először ment 2001-ben a TV2-n akkor nem néztem. Fogalmam sincs miért. Az előtte futott Maria Isabelt igen. 2011-ben, majdnem 10 évvel később a STORY 4-5 műsorra tűzte a sorozatot és akkor végignéztem. Tetszett. A magyar szinkron is különleges. Laura Flores hangja Tóth Enikő volt ki állandó szinkronja Julia Robertsnek. A magyar színésznő más telenovellában nem szinkronizált. Elképzelhető hogy azért nem vetítették 2001 után, mert nyilván sokaknak nem tetszett a telenovella. Nekem igen, mert hasonló extrákat tudott adni, mint a Perla. Mauricio karakterét nem kedveltem. Nekem túl beképzelt volt, olyan ember, aki nem tanul a hibáiból. Biztosra veszem, hogyha nem nyírták volna ki a karakterét, akkor folytatta volna féltékenységi sorozatát. Román, a segítője nagyon szimpatikus volt és kár hogy szomorúan távozott a sorozatból. Ráadásul Victoria gyerekei sem bírták, pedig igenis hálásak lehettek azért annak az embernek, hogy segítette Victoriát a nehéz időkben. Mauricio halála után Luis Miguel pedig hasonlóan rendes volt, mint Román. Kedveltem az ő karakterét is. És örültem, hogy Victoria végül nála kötött ki, mert Luis Miguel nem olyan, mint Mauricio. Sokkal szimpatikusabb volt, akit a néző megszeret. Gilda ugyan számos gonoszságot követett el, de egy cseppet sajnáltam. És az első gonosz karakter, aki szintén szimpatikus volt. Kár ahogy végezte. Véleményem szerint más halált érdemelt volna. A sorozat utolsó szakasza is jócskán eltért a megszokottól. Maffiózók, új karakterek és persze Luis Miguel, mint főszereplő egyszerűen nagyszerű volt, sajnos rövid ideig. A Sebzett szíveket is ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kis változatosságra vágyik és nem a megszokott rózsanovellás elemekre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.