2016. augusztus 17., szerda

Elindult az IZAURA TV

Útnak indult Magyarország új telenovellás csatornája az IZAURA TV, amelyen premier sorozatok és ismétlések kaptak helyet. Új sorozatok: A fekete özvegy (La Viuda Joven), Éld az életem! (Quién es quién?) Victoria, a rabszolgák megmentője (La esclava blanca) és Az éjszaka királynője (Gecenin Kraliçesi). Venezuelai, kolumbiai és amerikai és török újdonságot láthat az a nézőközönség, aki a Mindig TV csomagjára fizetett elő. Sem a DIGI, a UPC és más TV csomag kínálatában nincs benne az IZAURA TV. Kérdés az mi értelme van a TV csatornának, ha nem tudják nézni otthon? Mert egyértelmű hogy egy kereskedelmi csatornáról van szó, amelyek a reklámbevételekből tartják fenn magukat. A magyar nép felháborodott azon, hogy nincs a háztartásukban az új csatorna. A másik kérdésem az lenne, miért nem a neten nézik vissza a neten ahelyett, hogy hőzöngenének? Én csak a La Viuda Joven (A fekete özvegy) című venezuelai krimisorozatot nézem az interneten, amelyet már régen látni akartam és most végre megvették.
Magáról az új csatornáról kicsit azt vettem észre, hogy a logója hasonlít az egykori PRIZMA TV-jére. A betűtípus mindenesetre ugyanaz, az arculat nekem a román Romantica szignáljára emlékeztet. Budapesten az új csatorna plakátját sok helyen lehet látni melyen Meryem Uzerli arcképe látható. Biztos nagyon sikeres lehet nálunk az RTL-en futó Szulejmán című sorozatban, ha őt plakátolják ki. Véleményem szerint sokkal jobb lett volna, ha több szereplőt tesznek a csatorna reklámos poszterére Meryem mellé. Tegnap délután egy 4 perces beszélgetést volt szerencsém látni, amiben az Epizód szerkesztőjét és a Jóban, rosszban című magyar sorozat egyik szereplőjét látták vendégül. Nekem túl összecsapott, kevés információt tartalmazott ez a beszélgetés. Ha indul egy új TV csatorna, főleg ha az telenovellákat sugároz, akkor igenis több időt, mondjuk, tíz perces beszélgetést kell erre fordítani!

Az IZAURA TV-nek már külön facebook oldala is van, amelyet szintén megnéztem, lájkoltam. Belebotlottam egy bejegyzésbe, amit itt láthattok:
http://izauratv.hu/cikkek/8_ennyit-valtoztak-a-telenovellak-koronazatlan-kiralynoi.html

Az a szememben a koronázatlan királynő, aki komolyabb szerepeket játszott, és sok telenovelláját vetítették nálunk. Az én telenovellás királynőim: Silvia Navarro, Natalia Oreiro, Andrea del Boca és Gabriela Spanic. Ők 4-en olyan karaktereket játszottak el amelyeket elfelejteni nem lehet soha. Leticia Calderón, vagy pl. a fenti képeket látható, nem megemlített telenovellás főhősnők ugyan népszerűek de nem tartom őket királynőnek. Az IZAURA TV-s cikk kihagyott néhány fontos nevet. Silvia Navarro első telenovelláját, a Perlát 2000 végétől a Viasat 3 vetítette, utána a színésznő többi sorozatát a Romantica csatorna 2003-tól. Az RTL klub egy sorozatát, a Manana es para siemprét vásárolta meg. Utána a STORY csoport a Cuando me enamoró-t, Amor bravíó-t és a Mi Corazón es tu y yo-t. A 2002-es La Duda és a 2006-os mexikói Montecristo sajnos kimaradt a hazai vetítések közül. Silvia Navarro karaktereinek többsége életvidám, vicces de vannak olyan szerepei amikor sokat szenved. Sajnos az IZAURA TV egyenlőre nem írt a színésznőről, pedig Silvia Navarro is megérdemelné hogy a nagyok közé sorolják őt! Régóta rajongok a színésznőért, mert egyrészt nagyon szép, tetszik a spanyol hangja és mindig jó lesz a kedvem amikor látom szerepelni és sugárzik belőle az élet! A saját, privát újságomban sokat foglalkoztam vele és sokszor került a címlapra is:
A BN Program című hobbi újságom szeptemberben velem együtt ünnepli a születésnapját. 

2000-ben nagyon szerettem venni a TV sorozatok című újságot ami nagyon színvonalas újság volt. Kéthetente jelent meg és mindig alig vártam hogy megjelenjen az új szám. Akkoriban nem volt internet ahol el lehetett olvasni előzeteseket és youtube-os videókat nézegetni. A TV sorozatok újságban írták le az akkoriban futott telenovellák előzeteseit Times new roman, dőlt betűtípusban. A legjobb számuk az volt amikor Fernando Carillo volt címlapon és azt keddi hűvös reggelen vettem meg 2000-ben az egykori Vital Center előtti újságos standnál. A TV sorozatok című lap sajnos 2001-ben megszűnt és nagyon szomorú voltam emiatt. Néhány szám eltűnt, de volt amelyek megmaradtak és elég siralmas állapotban bukkantam rájuk. Akadt köztük néhány Epizód újságos cikk. Úgy tudtam őket megmenteni hogy beszkenneltem és megosztottam a rajongókkal:

http://novelas.mindenkilapja.hu/gallery/23202524/renderimages/17395314/szkennelt-ujsagcikkek

990 forintért egy A/4-es kockás újságmintás spirálfüzetet vásároltam amelybe beragasztottam a lapokat és így tudtam archiválni. Epizód magazin ma is kapható, de már nem olyan színvonalas mint amikor elindult 2001-ben. Csakis akkor veszem meg az újságot ha egy olyan telenovellás poszter van benne ami érdekel vagy olyan cikk van benne amit beragaszthatok a telenovellás cikkes füzetembe. 

Máig megvan az emberek nagy részében a telenovellák iránti előítélet. 2012/2013-ban a társadalomismereti projektmunkám témájaként a telenovellákat választottam. Úgy gondoltam, hogy szükséges mert a telenovella mások szemében "nyálas izé". Sajnos ennél sokkal ocsmányabb megjegyzéseket is olvastam, hallottam ami nem esett jól, hisz nagyon szeretem ezt a műfajt. A telenovellák elrepítenek egy felnőtt mesevilágba, de egyben tanítócélzatú is hisz bemutatja mit tesz a pénz az emberrel ha gazdaggá válik. Bemutatja a társadalmi különbségeket, a jó és rossz küzdelmét, de ezek a karakterek nagyon szélsőségesek. A jó túlságosan is jó, a gonoszok pedig nagyon gonoszok. Persze nem minden karakter annyira jó vagy gonosz. Akadnak olyanok akik jókból gonoszok lesznek, de fordítva is megtörténik ugyanez. Amikor az ember leül a képernyő elé és elkezdi nézni a sorozatát akkor azonosulhat az egyik karakterrel, vagy éppen a főhőssel. 
A telenovelláknak köszönhetően megismerhetjük a latin zenei kultúrát, új zenei stílust. Én így ismertem meg egy csomó szuper zenét. Ha nem lettek volna telenovellák sosem ismerem meg Ricardo Montaner, Alejandro Fernández és a többi latin zenei énekes zenéit. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.