2017. május 30., kedd

SOROZATAJÁNLÓ: Nada Personal (Semmi személyes)

2009-ben nyarán, miután a 2008/2009-es évfolyam véget ért az esti tagozaton, megvettem két telenovellás dvd-t. Az egyik az Acorralada (Sarokba szorítva) 3 lemezes, 10 órás összefoglalója, valamint a Nada Personal (Semmi személyes) amely szintén 3 lemezes volt. A két kiadványt 1 hetes különbséggel vásároltam meg. A Nada Personalra nagyon régóta kíváncsi voltam. Először a már megszűnt serials.ru oldalon olvastam a sorozatról. Nagy telenovellás rajongóként sokat felnéztem arra a website-ra, ahonnan sok képet kinyomtattam magamnak a telenovellás lexikonomba.

A sorozat dvd változatai. 2009-ben vettem meg az egyiket, a másikat 2012-ben mert anno az El Candidato dvd változatát nem tudtam megvenni és egy csomagba tették a Nada Personallal. 

A Nada Personal egy 1996-ban készült mexikói krimisorozat, amelynek főszereplői: Ana Colchero, Christianne Gout, Jose Angel Llamas, Demián Bichir, Lupita Ferrer és Rogelio Guerra. Főcímdalát a népszerű énekes, Armando Manzanero énekli Lisset-tel. A politikai témájú történetben a főszereplőnő fültanúja lesz édesapja és kishúga meggyilkolásának. Csodával határos módon sikerül megmenekülnie, mivel a bűntény pillanatában nem veszik észre a gyilkosok, hogy más is tartózkodott az autóban. Camila (Ana Colchero, Christianne Gout) megmenekül. A sorozat főgonosza egy korrupt rendőrfőnök Fernando Gomez, akinek alapos oka volt arra, hogy megszabaduljon Camila apjától, Raul de los Reyestől, kinek birtokában egy kompromittáló kék lemez volt, tele olyan információval, ami bűncselekmények leírását tartalmazza. Fernandonak két fia van. Az egyikük szintén rendőr, Alfonso, aki szerelmes Camilába. A másik egy újságíró Luis Mario Gomez, aki a gyilkosságok helyszínén rátalál a sérült Camilára és kórházba viszi. Amint kiderül, hogy Camila is ott volt a helyszínen alaposan felkavarja az állóvizet és Fernando nem egyszer próbálja megöletni a lányt. Luis Mario és Camila egymásba szeretnek, ám boldogságuk útjába nagyon sokan állnak és a tetejében még Camilát hamis vádak alapján börtönbe is zárják. Amikor a lány kiszabadul, úgy dönt, hogy kideríti, ki állhat az édesapja és húga halálának hátterében. Ám ezzel darázsfészekbe nyúl és hamarosan kis híján ő is hullaként végzi. 

A Camilát játszó Ana Colchero korábban a Televisánál játszott különböző telenovellákban, ám a hírek szerint szerződést szegett és a konkurens TV Aztecához ment, a Nada Personal női főszerepét megkapta. Kisebb botrány lett ezáltal, ami ahhoz vezetett, hogy Ana Colchero nem játszhatta végig Camila de los Reyes szerepét. Helyébe Christianne Gout került, akit a magyar nézők a 2000-ben készült Salsában láthatták, valamint az 1998-as Rejtett áramlat című filmben. Ana Colchero és Christianne Gout játéka kicsit ütötte egymást. Ez azt jelenti, hogy a két Camila de los Reyes karakter teljesen más volt. Ana Colchero karaktere kissé visszafogott, félénk volt, de Christianne Gout alakítása pont az ellenkezője. A dvd változatban Ana Colchero akkor szerepelt utoljára, amikor a kórházi ágyon feküdt és a szemeit lehetett látni. Ekkor tudta, meg hogy ki az apja és a húga gyilkosa. Megpróbálták eltenni az útból azzal, hogy odasietett egy autóhoz ahol egy másik újságíró várt rá és akkor robbant fel a járgány. Christianne Gout, az új Camila egy bátor és igazságosztóként tűnt fel, aki végül leleplezi Fernando Gomezt.

Ez a mexikói sorozat nagyon hangulatos. Látszik rajta a klasszikus effektek, a kissé nyomasztó, sötétes érzés, illetve a furcsa díszletek világa. Izgalmas krimisorozat, ami nemcsak krimi, de romantikus is. Kár hogy a Romantica vagy más magyar nyelvű TV csatorna nem tűzte műsorra annak idején. A pontos epizódszámát nem tudom sajnos. Egyik helyen 120, 134, 170, 400 és 440 részesként tüntették fel. Olyan sorozat, ami garantáltan meghozza a kellő izgalmat, mert nemcsak a szereplők, de maga a cselekmény is sakkban tartja a nézőt. Nem tudni milyen lesz a pontos befejezés, miközben nézzük. A telenovellának külön filmzenei CD-je is megjelent, amelyen a sorozat főcímzenéje és a benne elhangzott csodás dalok vannak.
 A sorozat főcímdala


A Z   Ú J   V Á L T O Z A T

A TV Azteca néhány évvel ezelőtt már tervezte azt, hogy elkészíti a sorozat adaptációját, viszont csak idén került rá sor. A 2017-es Nada Personal története nem mindenesetben egyezik az 1996-os eredeti változattal. Az új történetben mások a nevek. A főhősnő, Mariana, barátja lakásában zuhanyozik, amikor fegyveresek törnek be a lakásba és megölnek minden ott lévő személyt.

Az adaptációban eredetileg Hector Bonilla lett volna a főgonosz, azonban Juan Soler alakítja Raul Rey karakterét. Érdekes, hogy az 1996-os verzióban Raul de los Reyes volt az egyik áldozat, Camila apja és most az új változatban a főgonosz neve Raul. J A sorozat férfi főszereplője Valentino Lanus, aki a Liliomlány című sorozat férfi főszereplője volt. Egyenlőre nem tudom mennyire nézett az új Nada Personal, de annyi bizonyos, hogy ez nem lesz olyan sikeres, mint annak idején a 96-os eredeti. Főleg azért nem, mert az a klasszikus hangulat totálisan hiányzik a feldolgozásból. Én belenéztem a sorozatba és jónak tartom, de nem lesz a kedvencem.
Összehasonlító videó, amelyet egy rajongó készített. 
Nem egy feldolgozáskor készülnek ilyen videók. 

Elképzelhetőnek tartom, hogy Magyarországon is leadják a 2017-es változatot, főleg azért is esélyes, mert Juan Solert gonosz szerepben már láthatták a magyar nézők a Reina de corazonesben (Szívek királynője/Emlékezz, Reina!)

Én meg fogom nézni a 2017-es verzióját ha leadják Magyarországon. Ahogy a filmekkel, a sorozatokkal is előfordul, hogy bizonyos hosszú időközönként új változatot készítenek, amely nem mindenesetben éri el a sikeres kategóriát. Minden korszaknak megvan a maga varázsa és hangulata.  

BEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.