2017. szeptember 17., vasárnap

TÖRÖK TVURALOM

Mindig is zavart, hogy a hazai kereskedelmi TV csatornák telenovellákból szinte csak mexikóit vásároltak. Mellettük az amerikai Telemundo-tól is vettek pár szériát. A korábbi években a Romantica vett venezuelait az RTL klub mellett, bár az utóbbi nem annyit, mint a Romantica. A török sorozatok 2011-ben érkeztek Magyarországra és szép lassan meghódították azoknak a nézőknek a szívét, akik a Dél-amerikai szappanoperákat ócsárolták szó szerint. Az európai országokban igen népszerűek a török szériák, melyek teljesen eltérnek egy telenovellától. Hiába írja az Epizód, most már Telenovella magazin hogy a török sorozatok telenovellának számítanak, nem azok! Egy magyar készítésű sorozat sem nevezhető telenovellának. A telenovella mint fogalom az Dél-Amerikából származik. Ők készítenek telenovellákat!

Nincs azzal semmi baj, ha egy kereskedelmi tévécsatorna török sorozatot vesz. Ha az emberek szeretik, nézzék. Azonban az adott TV figyeljen oda a telenovella rajongókra, akik megszokták kedvenceiket. Nem tartom túl korrektnek azt, hogy a kereskedelmi tévék legfőként török sorozatokat vesznek, fittyet hányva a telenovellás rajongótáborra. Egy mexikói, venezuelai, argentin, illetve egyéb Dél-amerikai telenovella vége jó szokott lenni és szórakoztatóak. Főleg a venezuelaiak. Egy török sorozat egyáltalán nem vidám. Volt szerencsém belenézegetni, hogy „megkóstoljam” a műfajt, de ezek a sorozatok nagyon szomorúak, felkavaró témákat helyeznek előtérbe és a végkifejlet sem szokott jó lenni. Nézze, aki akarja, de vannak olyan tévénézők, akik szívesebben megnéznének egy valódi telenovellát.

Nemcsak a török van jelen
Az elmúlt években görög, szlovák és indiai sorozatok is helyet kaptak. A STORY5-re befutott anno a Titkok hídja című spanyol sorozat, amelynek csak egy szakaszát vásárolták meg. Azóta is ismételgeti a csatorna. Jelenleg Spanyolországban az 1667. résznél jár a sorozat! Az RTL klubbon nemrég abbahagyták A kis menyasszony című indiai sorozatot, amelyet lehet, hogy folytatni fognak. Ebben vannak kétségeim, mivel a széria 2248 részes! Tavaly nyáron a STORY4 a Bor, mámor, szerelem című szlovák szappanoperát tűzte műsorra, amely szintén magas epizódszámmal rendelkezik. 706 részes, és ebből csak az első szériát adta le a STORY4. Ami biztosan kifut az a Duna TV-n futó Múlt árnyékában, amely csak 160 epizód. Az 1-2 ezernyi hosszúságúakat nem tudom, miért veszik meg, ha nem vetítik le az egészet. Akkor inkább meg se vásárolják! Egy ilyen típusú sorozat helyett mást is lehetne vásárolni.

Nem minden kerül be a magyar kínálatba
Az amerikai szériák szinte mind bemutatásra kerülnek, ám egy telenovella esetében más a felállás. Nem tudom mi alapján választ egy kereskedelmi TV sorozatot, azonban az már tuti biztos, hogy mindegyikből a legfrissebbet veszi meg. Nem minden esetben. A mai telenovellák már nem annyira ütősek, mint a korai években készültek. A 90-es évek végén, és 2000-es évek elején, közepén, egészen 2010-ig még tudtak jó telenovellákat készíteni, de utána már nem annyira. Az utolsó premier telenovella amit láttam 2013-ban a 2012-ben készült Szív parancsa (Amor Bravío). Egy régebbi sorozat vásárlása nem kerülhet sokba és több értelmük van, mert a mai telenovellás fiatal generáció színészi játéka meglepően gyenge!

A török hullám Mexikót is elérte
Mexikóban kisebb válság alakult ki, mivel sokkal több igény van a török sorozatokra. Mondtam magamban: Úgy kell neked Televisa! Az egyik rendezőnő Carla Estrada nem egyszer csinálta azt hogy más TV társaságtól szippantott a Televisába színészeket. Pl. Gaby Spanic, David Zepeda, William Levy. A Televisa jól járt más Dél-amerikai ország TV társaságának történeteivel. Ők kifizették a feldolgozás jogdíjait, majd saját képmásukra elkészítették a kibővített, vagy éppen rövidített remake-ket. A Televisa még a TV Azteca-t is gáncsolgatta, bár a TV társaság is jócskán tehet arról, hogy tönkrementek. Az Azteca is számos jó színészt képzett ki, köztük kedvenc színésznőm, Silvia Navarrót. A Televisa azonban nem számolt a török tévés hódításokkal, így most ők is kisebb háttérbe szorultak. Legalább most bőrükön tapasztalják mindazt, amelyet más telenovella gyártók szenvedtek el.  A Televisa újabban rövidebb sorozatokat készít, amely 60-70 rész körüli epizódszámmal rendelkezik. Persze van, amely hosszabb, pl. a Vino el amor amely 142 részes lett.

Évente egy sorozat a Venevision-nál
A venezuelai Venevision már évek óta válságban van, ám a sorozataik forgatása nem állt le szerencsére. Évente készítenek egy sorozatot, amelyet először leforgatnak egészben, majd csak azután mutatják be. 2015-ben az Amor Secreto, majd az Entre el amor Y mi amor készült el 2016-ban. Idén egy thriller témájú szériát készít a Venevision, melynek címe Para verte mejor. A Venevision 2 évvel ezelőtt váltott nagyfelbontású sugárzásra. Venezuelában az újjáélesztett RCTV is forgat telenovellákat, mellette pedig a TVes. A hazájukban sikeresek, de más országok nem veszik a sorozataikat.

Magyarországon 2013-ban az RTL2 megvette a 2009-es Natalia del mar-t, majd később a Corazón Esmeraldát. Az IZAURA TV pedig a La Viuda Joven-t. Ez a három sorozat bemutatása nagy dolog volt. Az Univision és Venevision közös sorozatait is vették, melyeket Amerikában készítettek. Pl: Eva Luna, El Talisman. 2011-ben a 2007-ben készített Acorralada-t az RTL klub tűzte műsorára, amelyet azóta sem ismételtek meg.

Az argentin sorozatok és a Soy Luna
A magyar Disney Channel műsorán holnap folytatják a Soy Luna című tinisorozat második évadát, melynek első szériája nagy sikert aratott Magyaroszágon. István barátom is nézi, illetve Kati, az asszony, akinek segíteni szoktam a beszélgetéseimmel. Ők is várják a Soy Luna folytatását. Eredetileg argentin sorozat, bár nem olyan az íze. Ismerős arcok vannak benne. Pl. Luz Cipriota, aki a Herencia de amor főhősnője, illetve Mirtha Wons, aki az Amor en custodiában is játszott. Magyarországon ez az egyetlen argentin sorozatpremier van. Nem olyan régen az Esperanza Mía is ment az RTL klubon és az RTLII-n, mely szintén tinisorozatnak tekinthető. Az argentinok is tudnak komoly témájú sorozatokat készíteni, amelyek már bizonyítottak nálunk is. Szívesebben megnézném a Los Ricos no piden permiso-t, amely egy 225 részből álló argentin sorozat. Ott a 2012-es argentin Dulce amor, amely 301 epizód, de mégis eredeti. Számos ország feldolgozta, amelyből az egyik a kolumbiai változata hazánkban is landolt a Toledo család címmel. Ahogy a törököknél, a tinisorozatoknál sincs baj, ha adják, de legyen más is. A spanyol Sergio Dalma nemcsak egy dalt kölcsönzött a Dulce amornak, hanem szerepelt is az eredeti argentin változatban. Ricardo Montaner egyik legújabb dala is hallható a Los Ricos no piden permiso-ban.


Csak török lesz innentől?
Egy ismerősöm mondta nekem miközben pizzáztunk, hogy a török szériák veszik át az uralmat a TV csatornákon. Egy telenovellás fórumban ezeket a hozzászólásokat olvastam:

„Ugyanez történt a balkáni országokban is például. Mára már a szerb csatornákon nem fut egy telenovella sem, kivéve a helyi vagy regionális TV-ken valami tízéves ismétlések. Most már maradt a rengeteg török meg indiai.

„Sztem ez azért van, mert sokan leszólják a sorozatokat és a törököket meg gyakran ezek az emberek az egekbe magasztalják, hogy húúú, mennyivel másabb, mennyivel szebb, és hogy hétköznapi történeteket dolgoz fel. Na most miért? a mexikói sorozatok nem??? Azok sem mesék, ugyanúgy valósághű minden. Nem baj, lesznek majd még új sorozatok. Azért az is sokat jelent, hogy régen, pár éve az rtl 2 is adott premier sorozatokat, a tv2-n is volt több sáv, a story 5 is néha előrukkolt vmi újjal, évente 1x legalább, amit utána 10x megismételt. De a Paula és Paulinával hátha visszakapná a tv2 is legalább a két mexikói sávot. Csak remélem, hogy nem ismétlés fogja majd követni.

Ha a török szériaáradat 10 évvel ezelőtt indult volna meg nálunk, akkor lettem volna dühös, mivel nagy telenovella rajongó voltam és nem örültem volna annak, ha a telenovellák háttérbe szorulnak a törökök miatt. Ma már más a helyzet. Én max. régebbi klasszikusokat néznék meg. Olyanokat amelyeket még nem láttam és szívesen megnézném magyarul. Azokat is amelyeket csak vágottan volt szerencsém látni, spanyol nyelven. A telenovellás vágott dvd-k árusítását is abbahagyták. Mióta a Vivendi kiadóból Cinedigm lett a telenovellák kiadásaira nem tettek angol feliratot és emiatt kisebb összezördülés lett. Abbamaradt a rövidített telenovellák forgalmazása. Én az utolsó darabot 2015-ben vettem meg.  


B E N


1 megjegyzés:

  1. Sajnos a tv csatornák a török sorozatokból is a gyengébbeket vásárolják meg, azokból is keveset, és valószínűleg az olcsóbbakat. Nem tisztelik a nézőtáborukat! A Titkok hídja c. spanyol sorozatnál pedig felháborító amit csináltak, hogy többször ismételték, de nem folytatták. Már nagyon sokan csak az internetről tudunk jó sorozatokat nézni, de akkor minek fizetjük a szolgáltatóknak az előfizetési díjakat, főleg olyan tv csatornákra is, melyek már szinte semmilyen nézhető filmet nem vásárolnak?!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.